Domowa pasta paprykowo pomidorowa bez cukru

Dziś przychodzę do Was z kolejnym przepisem, tym razem na pastę paprykowo pomidorową i to bez użycia cukru :)
 

1599783_790105224373554_742383555_n
potrzebne składniki:
 
1,5 kg papryki czerwonej słodkiej
1 kg pomidorów
1 papryczka chilli
2 łyżki posiekanej świeżej lub mrożonej zielonej pietruszki
5 dużych ząbków czosnku polskiego
75 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli kuchennej niejodowanej
3 łyżki octu 8 %
 

Sposób przygotowania:
Najpierw bierzemy się za papryki słodkie i pomidory, które fajnie by było wcześniej ‘zmiękczyć’ i pozbyć się z nich skórek. W związku z czym na dwie blaszki z piekarnika układamy na papierze do pieczenia umyte wcześniej i osuszone słodkie papryki (z ogonkami), pomidory, a także jedną papryczkę chilli.
 
Pomidory nacinamy leciutko nożem z dwóch stron robiąc na nich jakby krzyżyk – to ułatwi zejście z nich skórek.
 
Z papryczki chilli usuwamy ‘zieloną część’ – należy uważać by nie robić to gołymi rękami, by ‘ostrość’ papryczki na nie nie przeszła, można to zrobić np. nożem i widelcem :)
 
 
 
2014-09-08 12.12.48IMG_8283 2014-09-08 12.07.18

 
Warzywa te lekko podpiekamy w temperaturze 220°C do czasu, gdy będziemy widzieć, że skórka będzie łatwo schodzić, czyli im bardziej skórka pomarszczona tym lepiej – u mnie to było 30 minut dla papryki słodkiej i jakieś 18 minut dla pomidorów i papryki chilli (najlepiej obserwować warzywa, by się nie spaliły – jak się lekko ‘przyrumienią’ to nic strasznego).
 

2014-09-08 12.49.22
 
 
Gdy już nam się ‘coś’ podpiecze, np. wspomniane pomidory, to wyciągamy je z piekarnika i obieramy nożem ze skórki – ja obieram je póki są jeszcze ciepłe, ale trzeba bardzo uważać by się nie sparzyć, więc warto sobie pomóc np. widelcem, który przytrzyma te warzywka :) Pomidory tniemy na drobno i wrzucamy do durszlaka.
 
Jeśli chodzi o papryczkę chilli to delikatnie przekładamy ją łyżką czy widelcem z piekarnika bezpośrednio do durszlaka (kładziemy na pomidory) – papryczki chilli nie obieramy ze skórki!
 
Natomiast upieczone słodkie papryki oprócz tego, że musimy je obrać ze skóry to trzeba je jeszcze oczyścić z pestek oraz pousuwać z nich ogonki (zielone części). Tak oczyszczoną paprykę kroimy na bardzo drobno i wrzucamy do tego samego durszlaka co pomidory.
2014-09-08 12.50.34   2014-09-08 12.43.14
Warzywa te muszą odcieknąć z wody, więc zostawiamy je w durszlaku na ok. 2 godziny. Po tym czasie przekładamy je do dużego garnka lub rondla (o ile nam się zmieszczą), zalewamy oliwą i smażymy na średnim ogniu do rozpadu warzyw – jeśli trzeba to dolewamy w międzyczasie jeszcze trochę oliwy. Następnie ściągamy garnek/rondel z ognia i wlewamy do garnka ocet – mieszamy – dodajemy pokrojony drobno czosnek, pietruszkę oraz sól – dokładnie mieszamy. Tak gotową pastę, jeszcze gorącą przekładamy do słoika – można ją później zapasteryzować, ale jeśli pasta ma być zjedzona w najbliższym czasie to nie trzeba :)
 
Trochę z tą pastą jest roboty, no i niestety szybko znika ze słoika ;) u nas zniknęła w mgnieniu oka!
 
 


Można ją użyć do wielu ‘rzeczy’ :) np. jako dip albo jako dodatek do obiadu, do pieczeni, do kanapek, itp.
 
Ancia 
Print Friendly, PDF & Email
  • Idą ponure dni, a taka pasta już samą swoją barwą poprawia nastrój – dzięki :)

  • Jak smakowicie wygląda :)

    • i fajnie też smakuje :)

  • Mniam :) Uwielbiam robic domowe przetwory :)

  • Hello I'am Chris From France!!
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Happy Blogging
    ****************
    Witaj I'am Chris !! Z Francji
    Masz wspaniały blogu, który uważam za Zarejestrowanych In International Dictionary Blog. Czy reprezentować swój kraj
    Proszę odwiedzić poniższy link i jak Twoja Nazwa bloga
    Blog WWW
    Leasing operacyjny w Twoim kraju, w którym będzie jak Session Dodano In Your Country List
    Po prawej stronie, w "zielonej listy", znajdziesz wszystkie kraje i po kliknięciu 'em, znajdziesz nazwy blogów z tego kraju.
    http://world-katalog-sweetmelody.blogspot.com/
    szczęśliwy blogi
    ***************

  • ale Ty zdolna bestia jesteś! świetny patent!

    • aż mi się chce zawarczeć ;)

  • Sill Marien

    A pomidory można przecież tak prosto obrać- wystarczy polać odrobiną wrzątku- po co to zaraz męczyć naście minut piekarnik (i poparzyć też się nie ma jak).

    • Aneta i Krzysztof Jokisz

      Oczywiście, że można i my też tak robimy, ale przy pieczeniu papryki warto i wrzucić do piekarnika pomidory, bo nabierają ciekawszego posmaku :)

  • Pingback: Kotleciki z indyka w panierce z migdałów i otrębów gryczanych - Nasza droga do...()