Domowy sos z papryki czerwonej. Ketchup, dip z papryki do sera, mięsa, kanapek.
25 lutego 2018Bardzo chciałam zrobić swój domowy sos z papryki czerwonej. Wyszedł mi super ketchup / dip słodko-kwaśno-ostry do różnych przekąsek serowych, do kanapek, a nawet jako dodatek do różnych placków, pieczeni, a nawet parówek.
skład:
1 kg papryki czerwonej
1 suszona papryczka chilli
2 duże ząbki czosnku
1/2 szklanki zakwasu z buraków (przepis znajdziesz tutaj – klik – dobry na krew)
1/3 szklanki octu 10%
2 łyżki miodu z mniszka
Sposób przygotowania:
Paprykę myjemy, wydrążamy z niej ogonki, pestki i białe fragmenty. Tniemy paprykę na paseczki i wrzucamy do garnka.
Z papryczki chilli usuwamy pestki i tniemy na drobno. Wrzucamy do papryki. Pestki można wykorzystać do wysiania na wiosnę (o tym tutaj – klik).
Czosnek obieramy i tniemy na drobno, dorzucamy do garnka.
Dolewamy octu i zakwasu oraz dodajemy miód.
Wszystko gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszamy i ugniatamy łyżką drewnianą. Gotujemy bez przykrywki, by para się uwalniała. Polecam gotować przy choćby lekko otwartym oknie, by w mieszkaniu nie unosił się później zapach octu. Jak skórka z papryki bardzo zmięknie, a sos znacznie wyparuje (im mniej sosu tym gęstsze), ściągamy z ognia i miksujemy blenderem na jednolitą konsystencję. Przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków jeszcze gorące i zakręcamy.
Jeśli wiemy, że nie zużyjemy tego sosu z papryki czerwonej w najbliższym czasie, to najlepiej jeszcze słoiki z zawartością poddać pasteryzacji przez kilkanaście minut.
Dla mnie ten sos jest idealnego smaku.
Może Was jeszcze zainteresują te przepisy, również bardzo smaczne:
przepis na pastę z papryki i pomidorów bez cukru – klik
przepis na pastę z awokado – klik
smalec wegański ze skwarkami – klik
fit krakersy z amarantusa – klik
domowy ocet z jabłek – klik
sos ala tabasco – klik