Domowy sos z papryki czerwonej. Ketchup, dip z papryki do sera, mięsa, kanapek.

Bardzo chciałam zrobić swój domowy sos z papryki czerwonej. Wyszedł mi super ketchup / dip słodko-kwaśno-ostry do różnych przekąsek serowych, do kanapek, a nawet jako dodatek do różnych placków, pieczeni, a nawet parówek.

 

domowy sos z papryki czerwonej

skład:

1 kg papryki czerwonej

1 suszona papryczka chilli 

2 duże ząbki czosnku

1/2 szklanki zakwasu z buraków (przepis znajdziesz tutaj – klik – dobry na krew)

1/3 szklanki octu 10%

2 łyżki miodu z mniszka 

Sposób przygotowania:

Paprykę myjemy, wydrążamy z niej ogonki, pestki i białe fragmenty. Tniemy paprykę na paseczki i wrzucamy do garnka.

Z papryczki chilli usuwamy pestki i tniemy na drobno. Wrzucamy do papryki. Pestki można wykorzystać do wysiania na wiosnę (o tym tutaj – klik). 

Czosnek obieramy i tniemy na drobno, dorzucamy do garnka.

Dolewamy octu i zakwasu oraz dodajemy miód. 

Wszystko gotujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszamy i ugniatamy łyżką drewnianą. Gotujemy bez przykrywki, by para się uwalniała. Polecam gotować przy choćby lekko otwartym oknie, by w mieszkaniu nie unosił się później zapach octu. Jak skórka z papryki bardzo zmięknie, a sos znacznie wyparuje (im mniej sosu tym gęstsze), ściągamy z ognia i miksujemy blenderem na jednolitą konsystencję. Przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków jeszcze gorące i zakręcamy. 

Jeśli wiemy, że nie zużyjemy tego sosu z papryki czerwonej w najbliższym czasie, to najlepiej jeszcze słoiki z zawartością poddać pasteryzacji przez kilkanaście minut.

Dla mnie ten sos jest idealnego smaku. 

Może Was jeszcze zainteresują te przepisy, również bardzo smaczne:

przepis na pastę z papryki i pomidorów bez cukru – klik

przepis na pastę z awokado – klik

smalec wegański ze skwarkami – klik

fit krakersy z amarantusa – klik

domowy ocet z jabłek – klik

sos ala tabasco – klik

 

 

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 77 times, 1 visits today)